Sidor

onsdag 3 september 2014

I skördetider...

Det finns inget som slår färska kryddor.

...så infinner sig ett visst välbehag.
Nu har jag inte SÅ mycket som jag skördar men det lilla jag har vill jag verkligen behålla så länge som möjligt. Det mesta äter jag naturligtvis färskt, så länge det går men säsongen är inte så lång.
Men det är nu min svamp/frukt/ört- tork kommer till användning.



I går tog jag in det mesta i min örtträdgård: basilika, timjan, oregano och stevia. De hamnade i torken.
Det doftade ljuvligt i mitt kök om du frågar mej men när Mr C kom hem så sade jag glatt:
-Känner du vad det doftar gott?!
-Nja......vad håller du på med? Vad är det som luktar?


Persiljan är "roligare" att frysa...


Det enda jag inte torkar är persiljan. Den tycker jag blir bäst om man fryser den som den är, rent smakmässigt. Men sen är det ganska så roligt att trycka sönder den när den är frusen. Den blir liksom lite krispig och går sönder i små, små bitar... känslan är ungefär densamma som när man trycker på bubbelplast eller hoppar på de första vattenpölarna som frusit på hösten.





12 kommentarer:

Majken sa...

Härlig känsla ;-)
Inte dumt att kunna ta tillvara på sina örter på bästa sätt :-)

Kram

Anonym sa...

duktigt o hålla på så där

Anonym sa...

Älskar färska Örter :)
/Kram fining!

Ama de casa sa...

Haha! Självklart har du en sån! En svamp/frukt/ört-tork ... Jag visste inte ens att det fanns nåt sånt.
:-)

Härlig skörd!
:-)

Rigmor sa...

Nu får jag så dåligt samvete...mina kryddor...ja de använder jag som färska, men sen...inte ens fryser in!! Det är ju skamligt när pallkragen fullkomligen svämmar över av alla olika sorter. Tar på mej skämsmössan...Ler lite i smyg på mr C, en manligt drag kanske...
Kram kram

moi sa...

Har aldrig hört talas om en sån där tork.
Och inte har jag några örter att skörda heller.
Fast stevia lät spännande, har hört att den ska vara svår att odla.
Kram

znogge sa...

Säger som Ama, jag visst inte heller att sådana fanns. Men det man inte vet har man inget ont av ;-)

Kram

Susan sa...

Tänk vad kul man kan ha med dessa maskiner.
Nu får du ju plocka svamp till torken också-jue ;-)

Kraaam

Susan sa...

Tänk vad kul man kan ha med dessa maskiner.
Nu får du ju plocka svamp till torken också-jue ;-)

Kraaam

Decdia sa...

Alltså, det finns så många köksprylar som vi skulle vilja ha...
Just nu står vakuumförpackare och sous vide högt på önskelistan.

Anonym sa...

De lekarna växer jag aldrig från. Ljudet är så häftigt. Fast jag gillar persilja att äta också.

Freja sa...

Åhh, jag riktigt känner hur got det doftade! Jag brukar frysa in gräslök, den går oxå lätt att bryta ner i en sås eller en gryta, men det gäller att göra det direkt den kommer ur frysen, för den tinar snabbt!