Sidor

onsdag 8 oktober 2014

"Källsortera eller inte...

...det är frågan."

Källsorterar du?
Om jag nu skulle svara på den frågan så skulle nog mitt svar blir JA och NEJ...

Under vissa perioder så blir jag så där duktig som man bara kan bli. Jag källsorterar plast, konservburkar, papper och kartong. Glas, ofärgat/färgat, hamnar i separata säckar och allt hamnar på återvinningsstationen i de utsedda containers.  Men...
Ibland så orkar jag bara inte! Nästan ALLT hamnar i samma sopkärl. D.v.s i den gröna soptunnan.

Det är ett evinnerligt sköljande, sorterande, separerande av skruvkorkar från kaviartuben och ett allmänt pillande med allt som ska till rätt hög. Sen ska man ju först förvara allt detta någonstans och sen iväg med allt också...Men värst av allt är nog det som blir kvar när man bränt alla värmeljus. De ska ju som pillas isär. Men om jag fattat saken rätt så kan man lägga dem i samma behållare bara man pillar isär dem. *PUST*Många ljus kan det bli en kväll...

Det ska bli ändring och bättring på allt detta nu. För NU i höst ska vi få den bruna soptunnan som är avsedd till organiskt komposterbart hushållsavfall. Vänta nu! Organiskt komposterbart hushållsavfall? Vad innebär detta? Jo, allt som går att kompostera ska ner i små papperspåsar och läggas i den bruna tunnan. Men HUR mycket slänger jag i matväg?Det blir en riktig utmaning att se om jag överhuvudtaget lägger något i den bruna tunnan. Värre blir det med allt annat som ska pillas isär.
14 kommentarer:

Anonym sa...

ja försöker så gott jag kan men över sommaren blir det sämre eftersom det luktar mer då vill jag fylla påsen fort o få ut den :)

moi sa...

Jag är ingen världsmästare på sortering! Man tappar gnistan lite när man kommer med sina sopor till sophuset och ser vinflaskor och konserver bland det komposterbara....
Som tur är slipper jag förvara soporna hemma, det sköter "sig själv" när man bor i lägenhet.
Kram

Ama de casa sa...

Här i Spanien är återvinningen under all kritik. Det enda som det finns ordentligt med återvinning för är egentligen glas. Sen finns det återvinningskärl för batterier på affärerna och dom nyttjar vi. Sen är det i princip allt i samma tunna ute på gatan.
Det finns sopletare som sköter en del. Dom går omkring med kundvagnar eller cyklar och sorterar i tunnorna ute på gatorna. Antar att dom får en liten slant för papper, plåt osv.

Men summan av kardemumman är att återvinningen är så gott som obefintlig här.

Anonym sa...

Jag tänkte först skryta med att jag är jätteduktig på det. Sedan kom bilderna med värmeljus. Där går gränsen. De åker i vanliga tunnan. Den bruna tunnan tycker jag är ful till färgen. Påminner om att man ska lägga dit hundpåseinnehållet.

mariaikos sa...

Jag är dålig på att sortera sopor. När vi bodde i villan och i förra lägenheten hade vi plats att samla papper, plast m.m men nu i denna lägenhet ryms det inte. sopskåpet är litet och jag vill inte ha det synligt. Så nu slänger vi allt (utom pantburkar) i soptunnorna. Vår fastighet har ingen sopsortering. Jag har sett att det finns på nya lägenhetshus.
I vår kommun finns inte de bruna tunnorna ännu.
Kram ♥

Lotta sa...

Här sorteras allt! Även mjukplast och sånt som är tex runt påläggsförpackningar o.dyl. Jisses vad mycket plast det blir!! Det gör alldeles ont i mig när jag tänker på att majoriteten av befolkningen kastar sånt i vanliga soporna. Vad är det för en värld vi lämnar efter oss? Just nu konsumerar bara västvärlden årligen som om vi har fyra jordklot! Och då vill utvecklingsländerna gärna hänga på och bli som "oss". Man behöver ju inte precis vara raketforskare för att förstå att denna ekvation inte går ihop. Hon blöder och gråter vår Moder Jord....
Så jag tycker att du är redig som sorterar - men gör det alltid ;).

Stor kram från miljöpolisen i Skåne :)!

Susan sa...

Jo här sopsorteras det. Jag har ju gått i den härda skolan hos dottern, modell miljövetare så jag är invand.
Det blir faktiskt en hel del matskräp fast man inte tror det. Men ljushållarna åker i vanliga sopen för mig. Skäms på mej :)
Lycka till!

Kraaam

Decdia sa...

Vi sorterar i princip allt. Skittråkigt... (men bra för naturen). Men det som gör det extra trist är att alla grannarna inte sköter sig så sophuset ibland ser ut som f a n.

znogge sa...

Vi källsorterar efter bästa förmåga men pillar isär värmeljusen, det gör vi inte. Där går definitivt gränsen för min del. Men allt är bättre än inget ;-)

Kram

Krönikören sa...

Vi sorterar för fullt. Ofta tycker jag att producenterna gör det onödigt svårt för oss vilket förstås är en nackdel för miljö och klimat. Det är mycket att hålla reda på. Och hela tiden lär man sig nytt. Jag har lärt mig att vekhållaren ska gå i vanliga hushållssoporna. Nu måste jag kolla det! Aluminium är ju en riktig miljöbov så just det tycker jag är viktigt att sortera. Ibland finns de nya värmeljusen i plast, då köper jag dem.

Kram på dig!

Freja sa...

Vi källsorterar förpackningar, plast, metall, batterier, hushållskompost, hushållssopor, glas, pant, brännbart och ej brännbart samt trädgårdsavfall (som inte går att ha i trädgårdskomposten)... Det skulle behövas ett extra rum för att få plats med allt egentligen...

Rigmor sa...

Här har vi sorterat länge, och nu läste jag i lokaltidningen att de som inte vill ha en brun tunna ska få betala extra, som en slags straffavgift för att de inte vill sortera. I den bruna tunnan åker allt som maskar äter...en bra tumregel!! Däremot gillar jag inte de bruna papperspåsarna, på jobbet har vi påsar av majs, de liknar mer plast och håller bättre. Men sen...dela på värmeljusen? Eller det som blir kvar...det har jag då aldrig gjort! Varför? Nu får du lära mej!
Kram kram

Lena sa...

Du låter lite som mig när det gäller källsortering.
Men är det verkligen så miljövänligt att stå och skölja ur förpackningarna. Det går ju åt lite vatten till det.

Majken sa...

Men varför pilla isär värmeljusen??

Jag är duktig ibland... MEN ibland tänker jag allt brinner bara det blir tillräckligt varmt :-P

Kram