Sidor

torsdag 28 april 2011

Jag tog det säkra...

...före det osäkra idag.

På torsdagar, när jag är ledig, brukar jag alltid ta en långpromenad med hundarna i skogen men i dag fick det bli en koppelpromenad.
Varför?
Jo, jag hade ormfrossan i mej.
En av mina hundkamrater fick sin hund ormbiten härom dagen så jag ville inte riskera att ta med mina hundar till skogen.

Det finns två djur som jag inte kan med; det ena är fästingen och den andra är huggormen!


Min behållare med cortisontabletter som alltid följer med.

Och nu är det nya rön mot ormbett; nu ska man visst inte ge cortisontabletter till ormbitna hundar.
Men om man har långt till en veterinär så skadar det inte att ge och om bettet har tagit runt hals/ansikte.
Det viktigaste är att hålla hunden i stillhet och snabbt ta sig till veterinär!

Vad ska man tro? Hur ska man göra? Nu är jag bara förvirrad!

19 kommentarer:

Camilla sa...

Man ska ge f*n i att gå i skogen. DÅ slipper du både fästingar OCH ormbett ;)
Förvånad över min kommentar,va? ;)
Kram på dig!

Miruschka sa...

Jag har då ingen aning, men man får väl lita på det sunda förnuftet!
Ganska typiskt att igår när vi var på bion var det nästan FULLSATT! Tänkte då på när du var häromdagen, då kunde ni "fläka ut" er bäst ni ville;)
Hoppas du har en härlig ledigdag!
Kram♥
PS: lever Mårbackorna än;)?

Diana sa...

Oj, är där så mycket ormar och grejs hos er att ni måste vara ständigt beredda? Usch. Jag såg en huggorm på Öland en gång, men det är ända gången tack och lov!

Mita sa...

Men fy och hujedamej vilket gissel det där är varje sommar. Är det inte det ena så är det det andra som flickan sa... nu blir det inget rejsande i skogen för Peppes del på ett bra tag. Vill inte riskera att han skadar sig igen.Koppel prommisar får det bli. Men fästingar och ev. ormar kan man ju råka på ändå.
Varför ska man inte ge cortisontabletter,har dom sagt det?
Kramen på dej!

lena sa...

Förstår att du vill gå i skogen..jag gillar heller inte fästingar och ormar..men jag gillar med att vara i skogen, men jag har ingen hund..Håller med om solrosor, och visst är de lättskötta, där behöver man INTE ha gröna fingar för att lyckas..ps Fråga vetrinären om cortisontabletterna!

Kati sa...

Hualigen.... bara omnämnandet av ormar får mig att dra upp benen i soffan...FYYYYYY!

Kati

Marie-Louise sa...

Jag hörde precis samma sak nyligen av en vän, hennes hund hade blivit huggormsbiten på nosen och inte ens veterinären gav kortison :( konstigt, för så har det väl alltid varit förut. Hon berättade att veterinären hade sagt att kortisonet varken gör till eller från, men jag undrar det jag, det borde ju ta bort reaktionen som blir av ormbetet iaf... Tur du har med dig en ranson när du går ut, bättre att ta det säkra före det osäkra.

Quila o Ronja sa...

Jaa, det kommer alltid massor av nya rön. Var hos veterinären i går, diskuterade bl.a. kortison eller inte. Så här säger man i Östergötland; Man ska ge kortison, om bettet sitter på halsen eller ansiktet (Nu behövs ju dessutom bara 1 tabl/20kg kroppsvikt) Har man inte vatten att lösa upp dom i, får man ge dom direkt. Men det tar lång tid innan dom verkar :-( Man ska ALLTID kontakta veterinär på telefon. Om bettet är på ex benet är kanske inte faran lika stor. Man är ju ofta i djupa skogen, och bära är inget allternativ med stora hundar. Försöka att INTE stressa opp sig. (Jaa, det är ju skitenkelt?)
Gick det bra för vovven som blev biten?
Kram

Ingrid sa...

Ja, usch och fy!! Verkar bli ett Huggormsår... Många som sett redan, till och med kollegorna idag på promenad med barnen bland vitsipporna. När Mindi var valp var hon hur nära som helst bli biten 2 ggr..

pillan sa...

Ja du , har verkligen ingen aning .. Nog tycker jag själv att tablett borde man ge , jag menar att bära en stor vovve är ju inte det lättaste

Carina Sjölund sa...

Huggormbett är ingenting att leka med, och inte fästingar heller för den delen!!!
Kramen på dig♥

Tess sa...

Håll dom borta från ormar helt enkelt!:)
Kram

Soffiepropp sa...

hua va äckliga djur det finns jag hatar getingarna de undviker jag så gott det går ,folk säger man ska stå still då de kommer men nops inte jag kag gör helt tvärtom så getingjäveln brukar försvinna av mitt fäktande;

Mia systeryster sa...

Jag hatar också fästingar och ormar! Vet du ,JAG hade en STOR gigantisk fästing på mig själv, när jag kom hem från landet.Man är ju livrädd för borrelia och tbe som finns här nere i stockholm.(det är väl inte såå vanligt där uppe i norr?) Mina hundar är behandlade mot fästingar men jag är inte vaccinerad.
Du kan tro jag var hysterisk när jag hittade den!
Kram

Herr Nilssons Fru sa...

Min Golden blev biten i nosen för några år sedan. Hon fick ingenting, bara lite dropp för hon var väldigt slö, fick ligga på djursjukhuset 3 dagar sen var hon som vanligt igen.

Vi gick på en svart huggorm igår nere på en av ängarna..den fräste o var redigt otrevlig..inga roliga djur de där inte.
Kramiz Anki

Quila o Ronja sa...

Sv. Vad bra att dom verkar vara överens om vård vid ormbett. Ang. att bett i/på halsen/ansiktet, var akut, berodde väl på att luftvägarna kan svullna av bettet. Näe, måtte vi aldrig råka ut för det.
Kram

gunsan sa...

Men usch, bär du alltid med dig sånt.......
Det är ju inte det lättaste att vistas i skogen, hålla en ormbiten hund lugn o ta sig till veterinären..................gaaaahhhhhhh.

kramizzzzz

Majken sa...

ja usch det är jag oxå orolig för ormbett... lätt att hunden blir biten i nosen när den luktar på den ilskapinnen ;-)

Hoppas Zingo klarar sej från det...

ha en fin kväll!
Kram

Synnøve. sa...

Godmorgon.
Här trampar vi runt i skogen varje dag nästan.
Jag har alltid Erri i koppel. Dels är det koppeltvång och hon är jakthund. Får hon los på en älg så drar hon.
Men jag tycker inte om lösa hundar i skogen faktiskt. Har sett för mycket ihjälstressat vilt efter en del hundpromenader.
Orm är inte min stora skräck så. De hör oftast, eller känner vibrationer i backen när vi stora människor och hundar kommer trampande, så de hinner ringla undan. Fästing har vi inte så många här heller. Har på 6 år plockat bort 3 fästingar på 2 hundar och två kattor. Vårt gissel kommer i augusti. Då kommer den hatade hjortelusa eller älgfluga som det heter på svenska. De flyger i svärmar. Landar på dig eller hunden. Släpper vingarna och letar en plats att hitta mat på. Tyvärr för hjortelusa så är vi fel värddjur. Älg, hjort och rådjur, häst och kor tror jag är deras favorit. Suger blod, lägger ägg och skiter hihi.
Men de kan bits! vet inte hur många jag hittat i hårbotten när man tar en dusj. Bara att ta bort dom, klämma sönder dom och sen är det bra.

Det där med tabletterna ska jag kolla upp. Låter skumt. Eller har de funnit nya rön?
Kolla in den här länken, där har du recept på fästingmedel som faktiskt fungerar.
http://www.ckh.nu/fastin/fasting.pdf
Enkelt och smärtfritt :))

Ha nu en knallfin valborg och första maj.
Vi firar ju inte valborg här tyvärr. Men funderar på att göra det nästa år. Vore nått det :))
Kram Synnöve.