Tid: 3 timmar varav 40 minuters jobb
Ingredienser:
Tårta:
250 g mörk choklad 56-70 % kakaohalt
250 g smör
6 ägg
2,75 dl strösocker
1 dl vetemjöl
Glasyr:
100 g smör
100 g mörk choklad 56-70 % kakaohalt
0,5 dl honung
1. Sätt ugnen på 175* C.
Smörj en form med löstagbar kant ca 22-26 cm i diameter.
2. Bryt och skär chokladen i mindre bitar.
3. Smält smöret på svag värme utan att det kokar.
4. Lägg chokladen i det varma smöret och rör om tills det smält. Först ser smeten lite geggig ut men fortsätt rör tills smeten blir blank och fin.
5. Vispa ägg och socker till en ljus och pösig smet med elvisp.
6. Tillsätt vetemjölet och rör eller vispa snabbt ner det.
7. Rör eller vispa till sist ner den smälta choklad- smörblandningen.
8. Häll smeten i den smorda formen.
9. Grädda i nedre delen av ugnen i 175*C i ca 25-30 minuter.
Låt chokladkakan svalna i formen med en bakhandduk över. Den ska vara lite kladdig i mitten vilket stelnar när den svalnar. När den svalnat tillräckligt kan du ställa in den i kylen och därefter ska den stå i frysen i minst en timme.
Glasyr:
10. Skär chokladen i mindre bitar med en vass kniv.
11. Smält smöret utan att det kokar och rör ner chokladen.
12. Rör tills all choklad smält och smeten är blank och fin. Rör sedan ner honungen.
13. Låt glasyren stå och svalna tills den blir ljummen och trögflytande.
Bred glasyren i ett jämnt lager ovanpå tårtan. Låt chokladtårtan stå i kylskåp fram till servering.
Servera gärna chokladtårtan med fruktsallad eller hallon och vispad grädde.
17 kommentarer:
Ååh, så gott!!
Använder du fast eller flytande honung till glasyren?
Kram
Såå smarrigt...cholklad är ju bland det bästa som finns...
Tusen tack för receptet...måste pröva det nån gång.:)
Hoppas du får en fin majdag med sol och värme :)
Kram Lollo
Fresterska där! Jag får ju, förhoppningsvis, mitt kaloriintag via mjukglassen men när jag tröttnat på den (hm) ska jag testa din kaka!
Kram o god morgon
Ja,den var jättegod. Men har man pulat i sig en massa god mat innan, är det svårt att pula i sig en sån där. Men god var den!
Kram!
Den ser verkligen maffig och kladdig ut, precis som en chokladtårta ska vara!
God morgon!
Var det den du bjöd på i lördags? DEN var i alla fall superduper god!!
Men det är iofs allt du bjuder på :)
Kram och god morgon!
Ser mumsig ut.....lite tidigt för kaka nu men jag sparar min bit tills senare :):)
Kramiz
Du... Jag kommer och testar den på plats, för bakning - det ger jag mig inte på ;-)
Såg hur god ut som helst!
Oj oj, gud vad gott det ser ut och låter! :D
Gottit & Tack för recept & läskande foto :)
Ha en fin dag/Kram Annmi
Bjussar du på en bit, eller???
Tack för receptet!
Kramen i solen♥
Ok, kan du mejla mig en bit??
Yummi!
Har bakat chokladtårta igår när jag behövde trösta migsjäl. Den satt väldigt fint! ;)
Kram!
Låter verkligen smaskigt!
Jag riktigt känner hur god den är :-) Receptet noteras!
Kram
Sv: En räddare i nöden, synd bara att du är så grymt långt borta!
Tack för receptet...
Den lät för god...
Kram
Skicka en kommentar