torsdag 24 mars 2011
Naturligtvis...
...var det favoritmaten palt vi åt! Eller "kamsern" som vi kalla dem.
Med fläsk, lingonsylt och en klick smör.
Det finns lika många recept som hela den norrländska befolkningen. Nja, där överdrev jag en smula men många recept finns det...
Mitt recept är:
Vetemjöl
Kornmjöl
Mjölk
Ägg
Salt
Och mängderna? Ja, allt är på en höft och på känn... Men det ska vara mer vetemjöl än kornmjöl och paltsmeten ska vara så pass fast så att du kan ställa sleven eller vispen i smeten så den står av sig själv. Men inte fastare för då blir palten hårda. Och inte lösare för då blir palten för sladdriga.
Sedan klickar man ut palten i kokande vatten. Låter de skjuda tills de flyter upp till ytan och sen en liten stund till och sen serverar man dem med stekt fläsk, lingonsylt och smör.
Enkelt eller hur?! :D
Och hur de smakar?
Hur förmedlar man en smak?!
Den smakar....varmt, mjukt, gott, flottigt, salt av fläsket, sött av lingonsylten...helt enkelt bara så ljuvligt gott!
Ja, jag hoppas att du har förstått HUR gott det är!!!
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
27 kommentarer:
Det låter lite som att man har en fifty-fifty chans att lyckas med palt, inga mått utan man ska "höfta"! Inget för mig då alltså;)
Ha en bra ledig dag!
Kram♥ och god morgon
Men då, de e ju som kroppkakor..näää...där skojade jag i dem är ju potatis...
Jag har aldrig ätit palt,men på din beskrivning med tilltugg så känner jag smaken av raggisar i mun, jag vet inte vad de innehåller för de gör alltid min gubbe. men de ju mjöl o sånt o fläk till...nu måste jag äta frukost...bay bay
Kramaiz
Ja, hur palt smakar, finns bara ett ord! KANONGOTT :)
Ha en go dag!
Kramen♥
Himmel vad gott det såg ut! Jag blev hungrig....
Har som sagt, aldrig smakat.........Du kunde ju ha ringt, hihi
Ha en skön dag
Kramar
Susanne
Mmja.... jag kan ju vara utan fläsket och bara äta själva "degknytet" och lingonsylten :)
Kramen
Detta är gormemat i min smak!
har faktiskt aldrig smakat,men det lät gott men lingonsylt gillar jag ej;9
kram
Hmm, aldrig smakat..ska prova att laga nån dag! Ha en bra dag! Kram
Har aldig smakat. Blir lite nyfiken faktiskt!
Kram.
Sorry, jag är lite skeptiskt till den kulinara upplevelsen. ;) Äter ni blodbröd till ibland eller? (jag har lärt mig en ny norrländsk grej, hehe)
God morgon!
Det verkar ju vara ett helt företag att göra palt, jösses, tror nog att inte det är nåt för mig;))
kramizzzzz
Åh vad gott!
Det var så många som hade gissat på palt så jag tyckte att klappgröt var roligare :-) Dessutom trodde jag att det alltid var kokt potatis i palt. Kanske beroende på att Skellefteå där jag är uppväxt ligger så nära Piteå...
:-)
Hmmm...blir orsäker nu på om jag NÅGONSIN har ätit det? ;)
Kokt deg? Kan det verkligen vara gott?
Har aldrig smakat:/
Kram
Palt och surströmming ska det vara för en Norrlänning!
Jag som trodde det var en klick vispgrädde ;-) Har aldrig smakat men kommer att tänka på fläspannkaka när jag läser din beskrivning. Kanske helt fel...
Hmmm, jag tror jag hoppar över...för min del duger det gott med våfflor i morgon, men jag förstår att den är på gränsen att häda...
Ha´en fortsatt skön torsdag!!
Kram
Klart som korvspad ;)
Kram!
Har aldrig smakat! Låter avancerat det där;)
Kram
njae... kan inte påstå att jag känner mig sugen :-)
Men det kanske är supergott!
ha en finfin kväll!
Kram
Jag ska förbaskemej ge mig på PALT en dag!
Jag tror att jag kommer att gilla det!?
Jag gillar ju Kroppkakor!?
Jag kommer att erkänna mitt misslyckande eller jubla över min framgång :)
Jepp!
Kraaaaaam
Hmm aldrig smakat men det ser gott ut :-) Kramis
Mums vad gott,men som sagt,ingen bantarmat precis,hehe...uppstekt palt med smör,oj,oj jag säger inget mer..
Kramen!
har aldrig smakat men det låter ju gott
kram
Låter jädra gott det där!! Får nog ge mig på det en dag. Platätande Skåning. Det blir väl nåt det?!
Skicka en kommentar